Wheelpower helpt rolstoelsporters beter presteren
Vanuit een holistische benadering de prestaties van atleten verbeteren. Hoe doe je dat? Het project Wheelpower integreert informatie uit het veld én het laboratorium. En draagt zo bij aan een hoger prestatievermogen van rolstoelsporters.
Het vraagstuk
Bij Wheelpower richten we ons op atleten in handbewogen sportrolstoelen. We willen hun prestaties behouden en versterken, door het vermogen dat deze sporters tot hun beschikking hebben te optimaliseren.
De Nederlandse rolstoelsporters presteerden al erg goed op de laatste Paralympische Spelen, maar het kan nóg beter. Daarvoor is in de eerste plaats nieuwe kennis nodig, op basis van objectieve meetgegevens van trainingen, testen en wedstrijden. Daarnaast is meer directe terugkoppeling nodig van de geanalyseerde data naar de atleet en de coach.
“Bij Wheelpower brengen we de sportpraktijk en de wetenschap samen, door jarenlange samenwerking tussen atleten, coaches en wetenschappers.”
Onze aanpak
Om die doelen te bereiken, integreren we veldgegevens met gegevens uit het laboratorium. In de praktijk betekent dit dat we de vermogensgegevens (Watt) van de sporters continue monitoren tijdens alle trainingen én tijdens de competities. Dat levert een schat aan directe feedback op. Daarnaast doen de sporters mee aan verschillende tests in het laboratorium. Ook zorgen we dat we up-top-date blijven over de laatste wetenschappelijke inzichten over dit vraagstuk.
Onze resultaten
Op basis van al deze objectieve data en wetenschappelijke kennis, kunnen coaches en sporters nieuwe trainingsrichtlijnen ontwikkelen en hun wedstrijdstrategieën verfijnen. Ook helpen deze inzichten om het materiaal dat de sporters gebruiken te verbeteren. Zo kunnen de atleten zich gedurende de competitie beter voorbereiden op topprestaties tijdens wedstrijden.
Onze onderzoekers
- Marit van Dijk onderzoekt binnen WheelPower de toepasbaarheid van versnellingssensoren voor vermogensmetingen in het veld. Op basis van data science én een recent ontwikkelde methode met versnellingssensoren, bepaalt Marit de kritische prestatie-indicatoren.
- Rowie Janssen voert labtests uit om het maximale (an)aerobe vermogen van de atleten te analyseren. Onder andere door het verbeteren van de kinetische keten.
- PostDoc-onderzoeker Rienk van der Slikke zorgt voor de integratie van de resultaten van beide onderzoekers middels de ‘performance portfolio’.
Onze partners:
- Rijksuniversiteit Groningen (initiatiefnemer)
- Universiteit van Amsterdam
- De Haagse Hogeschool
- TU Delft
- NOC*NSF
- Lode
- ProCare B.V.
- Papendal
- Reade
- Basalt
- Sport Data Valley
Meer weten over Wheelpower?
Wil je meer weten over Wheelpower? Neem dan contact op met universitair docent en wetenschapper Riemer Vegter, via r.j.k.vegter@umcg.nl
- Kijk op de website van project Wheelpower
- Luister naar de podcast ‘Technologie voor de Paralympische Sporter’
- Luister naar de NPO 1 Focus podcast ‘De rolstoelbeweging #4 – Metingen maken de parasport eerlijker’
- Of volg NL_WheelPower op Twitter