Na een door Paralympic Science Support NL georganiseerde bijeenkomst over technologie en het meten en testen van atleten, nam talentcoach Saskia de Jonge contact op met Melle van Dilgt van De Haagse Hogeschool. Haar vraag? Of op maat gemaakte zoomers (zwemvliezen) ontwikkeld konden worden voor een van haar talenten, omdat de huidige zwemvliezen niet goed bleven zitten vanwege haar spitsvoeten. Tijdens de zwemtrainingen wordt regelmatig gebruikgemaakt van deze zoomers (zwemvliezen), voor meer variatie in trainingen en voor het trainen van de benen.
Dit resulteerde in een afstudeerproject voor studente Britt ter Horst onder begeleiding van sports engineer Roel van der Hooft. Haar opdracht was om aangepaste zoomers te ontwikkelen die beter aansluiten op de behoefte van het zwemtalent. Door interviews en bewegingsanalyse is het probleem in kaart gebracht en zijn er verschillende concepten ontwikkeld. Na testen in het zwembad is er een eindontwerp gemaakt: aangepaste zoomers die perfect passen en goed blijven zitten. Dankzij deze oplossing doet de zwemster nu volledig meemet haar teamgenoten en traint ze effectiever.
Succes
Met dit project laat de Sporttechpoli zien dat beweging en sporten voor iedereen mogelijk is, ook wanneer bestaande hulpmiddelen niet toereikend zijn. De samenwerking was niet alleen succesvol, maar ook inspirerend voor alle betrokkenen.
Sporttechpoli
Op de sporttechpoli wordt bewegen en sporten voor iedereen mogelijk gemaakt dankzij op maat gemaakte sporthulpmiddelen. Deze worden ontworpen samen met studenten Bewegingstechnolgie van De Haagsehogeschool. Van een op maat te maken bestaand hulpmiddel tot een volledig nieuw en opmaat gemaakt hulpmiddel.
De Sporttechpoli is een samenwerking tussen Basalt, de opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie en het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport van De Haagse Hogeschool.
Mens en Techniek | Bewegingstechnologie is een hbo-opleiding bij De Haagse Hogeschool. Tijdens deze opleiding leren studenten hoe ze techniek kunnen inzetten om het menselijk lichaam zo goed en veilig mogelijk te laten bewegen. Ze doen onderzoek en ontwerpen, ontwikkelen en testen onder andere sporthulpmiddelen. De opleiding heeft een grote, moderne werkplaats met o.a. 3D printers én een Beweeglab waar getest kan worden.
Talentcoach Saskia de Jonge : ‘Denk niet in problemen, maar in oplossingen en weet dat je er niet alleen voor staat.’