Paralympic Science Support NL logo Alles over sport logo

Zwemtraining met Aangepaste Zoomers: Een Stap Dichter bij de Paralympische Spelen

De Sporttechpoli van De Haagse Hogeschool heeft succesvol een project afgerond dat een jonge wedstrijdzwemster met spitsvoeten helpt in haar droom om deel te nemen aan de Paralympische Spelen.

Na een door Paralympic Science Support NL georganiseerde bijeenkomst over technologie en het meten en testen van atleten, nam talentcoach Saskia de Jonge contact op met Melle van Dilgt van De Haagse Hogeschool. Haar vraag? Of op maat gemaakte zoomers (zwemvliezen) ontwikkeld konden worden voor een van haar talenten, omdat de huidige zwemvliezen niet goed bleven zitten vanwege haar spitsvoeten. Tijdens de zwemtrainingen wordt regelmatig gebruikgemaakt van deze zoomers (zwemvliezen), voor meer variatie in trainingen en voor het trainen van de benen. 

Dit resulteerde in een afstudeerproject voor studente Britt ter Horst onder begeleiding van sports engineer Roel van der Hooft. Haar opdracht was om aangepaste zoomers te ontwikkelen die beter aansluiten op de behoefte van het zwemtalent. Door interviews en bewegingsanalyse is het probleem in kaart gebracht en zijn  er verschillende concepten ontwikkeld. Na testen in het zwembad is er een eindontwerp gemaakt: aangepaste zoomers die perfect passen en goed blijven zitten. Dankzij deze oplossing doet  de zwemster nu volledig meemet haar teamgenoten en traint ze effectiever.

Succes 

Met dit project laat de Sporttechpoli zien dat beweging en sporten voor iedereen mogelijk is, ook wanneer bestaande hulpmiddelen niet toereikend zijn. De samenwerking was niet alleen succesvol, maar ook inspirerend voor alle betrokkenen.

Sporttechpoli 

Op de sporttechpoli wordt bewegen en sporten voor iedereen mogelijk gemaakt dankzij op maat gemaakte sporthulpmiddelen. Deze worden ontworpen samen met studenten Bewegingstechnolgie van De Haagsehogeschool. Van een op maat te maken bestaand hulpmiddel tot  een volledig nieuw en opmaat gemaakt hulpmiddel.

De Sporttechpoli is een samenwerking tussen Basalt,  de opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie en het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport van De Haagse Hogeschool.

Mens en Techniek | Bewegingstechnologie is een hbo-opleiding bij De Haagse Hogeschool. Tijdens deze opleiding leren studenten hoe ze techniek kunnen inzetten om het menselijk lichaam zo goed en veilig mogelijk te laten bewegen. Ze doen onderzoek en ontwerpen, ontwikkelen en testen onder andere sporthulpmiddelen. De opleiding heeft een grote, moderne werkplaats met o.a. 3D printers én een Beweeglab waar getest kan worden.


nieuwsbericht