Paralympic Science Support NL logo Alles over sport logo

Podcast over Monitoring in Rolstoelsport: Het Wheelpower Project

Recent gingen Nikki Kolman van Topsport Topics en PhD-studenten Marit van Dijk en Rowie Janssen in gesprek over het belang van het monitoren van rolstoelsporters. Beide onderzoekers zijn betrokken bij het Wheelpower project, dat zich richt op het verbeteren van prestaties van rolstoelsporters door middel van innovatieve meetmethoden. Marit verdedigde onlangs haar proefschrift succesvol en Rowie bereidt zich voor op haar verdediging in oktober. Volgens Paralympic Science Support NL een uitstekend moment om Topsport Topics te vragen om een podcast met hen op te nemen. 

In de podcast bespreken ze de meerwaarde van monitoring in de sport, waaronder het gebruik van ergometertesten en sensoren. Rowie ontwikkelde tijdens haar promotieonderzoek een methode voor het testen van maximale sprint en uithoudingsvermogen in het lab. Volgens haar is het voor topsporters essentieel om jaarlijks testen te doen. “Je krijgt enorm veel nuttige informatie die je kunt gebruiken voor training.”

Marit richtte haar onderzoek op het meten van vermogen in het veld met behulp van betaalbare sensoren. “Het meten van vermogen kost weinig moeite en kan enorm veel opleveren,” aldus Marit.

Luister de podcast hier:


nieuwsbericht